A forum for owners of Yamaha TTR250 trail and enduro bikes!

Members Login
Post Info TOPIC: Motor running hot


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 47
Date:
Motor running hot
Permalink  
 


Everything seems great except the motor runs so Damn hot. It won't run choked at all but runs perfect otherwise. I put about 30 miles on her tonight but I replaced the float valve and fixed the air leaks, runs really strong. What else should I look at?



__________________

2003/1 TTR- Rebuilt everything, GYTR muffler, Shinko dual sport tires



Guru

Status: Offline
Posts: 996
Date:
Permalink  
 

How do you know it's too hot? Glowing header pipe = probably running lean. Engine seizing? Paint peeling?? If it starts without choke, may be running a bit rich but that doesn't normally cause excess heat. How does the plug look?
Simon.

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 47
Date:
Permalink  
 

I left out that I also changed the air filter, oil/oil filter, and the spark plug. The header pipe does glow a bit and if I put my hand on a lower part of the engine it seems to be hotter then I would think it should be. I've toyed with the air screw a bit but doesn't seem to help much. I'm thinking I should check the valve clearance next but the fact that it won't run with the choke makes me wonder if it's a carb issue. I've noticed a little bit of smoke since I've had it out but it's inconsistent, probably a valve seal I guess. I Will be checking the spark plug as well. I think I'll have to ride it again and see if I can gather any more clues.

__________________

2003/1 TTR- Rebuilt everything, GYTR muffler, Shinko dual sport tires



Super Guru

Status: Offline
Posts: 1393
Date:
Permalink  
 

The motor should be too hot to touch all over. 

i noticed you have cleaned the air filter if its over oiled it would run rich and possibly smoke at times. Also wouldnt like the choke 

If its an aerosole oil they tend to be very thick if over applied 

 



-- Edited by ttboof on Tuesday 15th of March 2016 01:53:05 AM

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 877
Date:
Permalink  
 

sounds if not run on choke it is running too rich have you checked carb settings inc needle on middle slot

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard